Изборник Затворити

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „1000”

У галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба „1000” аутора Душана Пајовића из Краљева. У име Културног центра, присутне је поздравила Ана Ивановић и отворила изложбу са аутором и сликарком Алисом Матовић.

„Душан је млади сликар пред којим тек предстоји стваралаштво и дуг пут.     Унапред се радујем његовим новим сликама. Поносна сам зато што сам сведок како се прави труд и рад исплате и резултирају оваквим делима, а Душан је светли пример младим генерацијама. Поред тога што је уметник, он је и еминентни конзерватор на којег овај град и те како треба да буде поносан”,  рекла је професорка Алиса Матовић.

Пајовић је истакао да је инспирацију нашао у најранијим данима свог детињства.

„Ја сам као дете био фасциниран морским светом који је свима нама у том тренутку био доступан само у енциклопедијама. Сада ме вода као елемент тера   да преиспитујем сам себе и да ли нам вода пружа сигурност одређене врсте.”

Аутор нам поручује да се загледамо у сопствене дубине и у духовни свет за чије испитивање је потребна храброст.

Душан Пајовић је рођен 1990. године у Краљеву. Средњу уметничку школу завршио је 2008. године у Краљеву, смер техничар конзервације и рестаурације. Дипломирао је 2016. године на Факултету примењених уметности у Београду, Универзитет уметности у Београду, смер конзервација и рестаурација слика и уметничких дела на папиру. Награђен је као најбољи дипломирани студент генерације 2012/2016. Мастер студије завршио је на истом факултету 2017. године под менторством професорке Тијане Лазић. Награђен је и као најбољи студент на мастер студијама, награда ,,Фонд Бранко Шотра” и ,,Фонд Александар Томашевић”.

Учесник је више самосталних и групних изложби. Живи и ствара у Београду. Изложба ће бити отворена до 3. маја 2023.