Изборник Затворити

ПОЕЗИЈА ЉУБАВИ И ЗАВИЧАЈА ДАМИРА МИЛОША

У галерији Културног центра у Рибници одржано је књижевно вече посвећено поезији Дамира Милоша. Представљене су две збирке поезије „Птица из гнијезда ватре“ и „Између костију и сунца“. О књигама су говорили рецензенти Маја Радосављевић и Иван Новчић.

Маја Радосављевић је рекла да је била веома изненађена када је сазнала да њен пријатељ пише поезију, јер је Дамир своје стваралаштво тајио више од двадесет година. Истакла је да су његове теме завичај, Книн, из којег је силом морао да оде, љубав, ватра.

Иван Новчић се осврнуо на другу књигу песама, која је изашла у издању краљевачког „Поетикума“.

„Читаоцима можемо да препустимо да се сами упусте у читалачку авантуру и тако кроз песме које би се могле назвати избегличким циклусом (У снове ми долазиш, Окупана љепотом, Крајина, Книн), као нека врста универзалне љубави према свом корену, као према лепоти своје жене, која је за њега стуб и темељ мушко-женских односа, или кроз нешто што подсећа на Диогенов поглед на човека (Мисли, Сусретање), као и кроз низ љубавних, јесу разлог да помислимо да су основа ове књиге”, рекао је Новчић између осталог.

Дамир Милош је рођен у Книну 1979. Поезију пише од 1997. Објавио је збирку пјесама под називом „Птица из гнијезда ватре” (2022) и „Између костију и сунца” (2023). Живи у Краљеву.

Аутор текста је Александар Марић.