Изборник Затворити

МУЗЕЈИ ЗА 10 У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Културни центар „Рибница“ Краљево и ове године учествује на манифестацији Музеји за 10. Програми ће се одржати 17. и 18. маја у просторијама Културног центра у Рибници.

 

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „УМЕТНОСТ И ОКАМЕЊЕНЕ СЛИКЕ ЖИВОТА”

У галерији Културног центра у Рибници, у среду, 17. маја 2023. године, у 18 часова, биће отворена изложба радова уметнице Вере Радовановић из Темерина.

Вера Радовановић је рођена 1960. године у Темерину. Завршила је 1983. године Академију уметности у Новом Саду, одсек графика, а магистрирала сликарство на истом факултету  2003. године. На Високој школи Српске православне цркве за уметност и конзервацију, на смеру иконопис, дипломирала је 2019. године. Учесник је више групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а од 2008. године.

„Верини цртежи приказују објекте реалности, кроз сложени филтер мисли, преживљавања, асоцијација и уметничких осећања. Овај вид реалности има своје корене у праоснови постојања, примичући се тако великој онтолошкој теми. Симболичка сликовитост, потпомогнута маниристичким детаљима, допуњује слике нарацијом о препотопским животињама, које још увек егзистирају.”

Изложба ће бити отворена до 29. маја 2023. године.

 

ДЕЧЈА РАДИОНИЦА „ИЗЛОЖБА ОД А ДО Ш“

У дворишту Културног центра, у четвртак, 18. маја у 11 часова, организован је дечји програм. У госте ће нам доћи ученици Основне школе „Стефан Немања“ Студеница, издвојено одељење из Брезове, с наставником ликовне културе Мишом Јевтовићем. Деца ће посетити нашу галерију где ће погледати изложбу цртежа академске сликарке Вере Радовановић. Кроз изложбу ће бити вођени од стране галеристе наше установе, која ће их упутити на процес стварања, стил и технику поменуте изложбе. После стручног вођења галериста ће им објаснити процес постављања једне изложбе.

Након тога деца ће заједно са наставником учествовати на радионици цртања – сликања и постављања изложбе њихових радова у дворишту Центра. Циљ је да ученици научено знање о постављању и вођењу једне изложбе одмах примене, постављајући своје тек израђене радове на жичане паное у нашем дворишту.

У паузама, као и у току самог процеса рада, атмосферу ће употпунити пригодна музика. Планиран је наступ младог бенда који чине ученици и студенти.

Изложбу радова ученика моћи ће да посете ђаци и наставници других школа.