Изборник Затворити

‘АЈДЕ, ЈАНО, КУЋУ ДА НЕ ДАМО!

У Свечаној сали Градске управе одржан је концерт Етно групе Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Програм је почео песмом „’Ајде, Јано”, а зашто су баш ову песму одабрали за почетак програма, објаснила је професорка Јасмина Новокмет, ментор и диригент групе.

„Вечерашњи концерт нисмо случајно почели овом песмом. Она на најбољи могући начин илуструје наш циљ да чувамо наше благо, да чувамо традицију, да брижљиво чувамо и негујемо корене, да поштујемо наслеђе које су нам наши преци оставили у аманет. Ако продамо, како да играмо? Треба да живимо, радимо и понашамо се тако да будемо достојни имена предака својих.”

Косовско-метохијске песме се сврставају у ред ненадмашних народних музичких остварења. Специфичности ових песама се огледају у карактеристичном дијалекту, карактеристичним лествичним структурама, ритму, прекиду мелостиха…

„Оно на шта сам ја веома поносна је то да су чланице групе написале све аранжмане за песме које су на репертоару. Наш циљ је да кроз овакве аранжмане приближимо традицију будућим генерацијама, надајући се да ће савремен приступ традицији мотивисати генерације које долазе, јер традиција живи и опстаје само ако живи кроз будуће нараштаје”, истакла је професорка Новокмет.

Поред тога што су уживали у најлепшим изворним народним песмама, посетиоци су имали прилику да чују и неке занимљивости о косовском везу и ношњама.

Карактеристике косовског веза одређене су још у средњовековној Србији. На дворовима српске властеле, косовски вез се неговао и развијао до уметничког савршенства. Осим на дворовима, неговао се и у манастирима. Ремек-делом везиљске уметности сматра се покров за мошти кнеза Лазара, који је извезла песникиња и уметница косовског веза, монахиња Јефимија.

Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици ове године обележава значајан јубилеј, педесет година од оснивања. Етно група је формирана у септембру 2020. године, а већ иза себе има велики број наступа и три златне медаље са три међународна такмичења.