Изборник Затворити

ВЕЧЕ ЗА ПЈЕСМЕ, ПИСМЕ И ПЕСМЕ

КОНЦЕРТ ЗВОНКА БОГДАНА

„Живот тече у лаганом ритму, тамбураши то најбоље прате. Топот коња, са осмехом жена, често ноћу у мој живот сврате.”

Можда је стих из песме „Живот тече у лаганом ритму” и најпрецизнији опис концерта легендарног Звонка Богдана. Дешава се да Трг српских ратника буде испуњен људима, али се ретко дешава да публику чине све генерације, а тако је било у суботу, 1. јула 2023, на концерту који је организовао Културни центар „Рибница” Краљево.

У лаганом ритму је почео концерт и тај ритам се готово неосетно убрзавао под маестралним водством легендарног Звонка. Магија тамбураша је у томе што вас лагано узму под своје и одведу тамо где баш они желе. У овом случају у Панонију, међ снаше и салаше.

Господин Звонко Богдан нема пандана у музичком свету. Не постоји нико сличан, нико ко се у данашњем времену усудио да загази у ту стазу. Рецепт за успех је тако очигледан, али захтева време и карактер који не дозвољава да се тренутно модерни музички правци умешају у зацртану стазу. Доследност у ономе што ради током читаве каријере је оно што је публика чула на централном градском тргу. Све песме које изводи су поезија. Сваки текст проналази пут до душе и непогрешиво се смешта у срце. Поверујете да сте се заиста возили фијакером који су вукла „до два коња, а обадва врана”, да сте бар једну ноћ провели у некој задимљеној чарди у којој пева Марика циганка, и што би рекао Мајаковски „Нешто вас дивно боли”.

Концерт је почео у 20.15 и трајао до 22.05. Зашто спомињемо овај податак? Зато што је композитор, песник, сликар, џокеј, винар, џентлмен и певач, којег у стопу прати осам тамбураша, 5. јануара прославио осамдест први рођендан.

За крај, треба озбиљно схватити „претњу” господина Звонка изречену на крају концерта.

„Позовите ме поново што пре, да вам не бих долазио са штапом!”