Изборник Затворити

КОНЦЕРТ НИКОЛЕ ПЕКОВИЋА

Повратак на место одакле је све почело.

Други Фестивал „Златне хармонике Краљева”, у организацији Културног центра, почео је 17. јула  2023. солистичким концертом Николе Пековића.

Никола Пековић је своје музичко путовање започео у Краљеву у класи професора Марије Вукићевић. Основне и мастер студије хармонике завршиo  је на  Факултету уметности у Нишу, у класи сјајног професора Миљана  Бјелетића. Специјалистичке студије је окончао у Шпанији (2016) у класи  проф. Албердија Ињакија и на завршној је години докторских студија у  Португалу, на Универзитету у Евори. Уз то је ванредни професор на Факултету уметности у Нишу.

Усмерен је ка класичној, али и савременој уметничкој музици, а с обзиром на то да се не компонује много за хармонику, он и инспирише данашње ауторе да пишу за његов инструмент. Уз то има свест о томе да сваки истински уметник  може и треба да помаже другима и да буде хуман. Концерт Николе Пековића у Народном музеју Краљево је, симболично, повратак на место са којег се отиснуо у свет музике. Публика је, захваљујући Николи, упознала нове композиције  Владимира Кораћа, Ивана Бркљачића, Адама Мирзе, Реље Јаковљевића и Игора Андрића.

Пут који је изабрао није комерцијалан, али, како сам каже, доноси сазревање и унутрашњи мир. На крају, после много година рада, успевате да то своје стање пренесете и на публику.

Десте година га нисмо видели на солистичком концерту у Краљеву. Протекло време је потрошио на стручно усавршавање и наступе по целом свету. У рукама Николе Пековића хармоника нема ниједну тајну. Пред њим су најплодније свирачке године и верујемо да ће концерт одржан у Народном музеју Краљево бити само један у низу, а публика је показала да је жељна Николе Пековића и његовог доживљаја и свирања хармонике.