Изборник Затворити

МАСТЕР КЛАС ВЛАДЕ ПАНОВИЋА НА ФЕСТИВАЛУ „ЗЛАТНЕ ХАРМОНИКЕ КРАЉЕВА“

Вредност мастер класа је у томе што полазници имају прилику да у сусрету са врсним мајстором инструмента, какав је Влада Пановић, уметнички руководилац Народног оркестра Радио телевизје Србије, на најбржи начин открију финесе инструмента који свирају, у овом случају хармонике. Нажалост, оваквих мајсторских радионица је мало. Културни центар „Рибница“ Краљево на овај начин Фестивал „Златне хармонике Краљева“  издваја од низа сличних манифестација које за циљ имају забаву.

Када је народна музика у питању, у Србији не постоји школа која би покривала жанр градске народне музике. Србија има академију у Београду, етно-музиколошки одсек, који се бави проучавањем народних инструмената као што су двојнице, дудуци, фруле, гајде, који  представљају „сеоску музику“. За музику коју Народни оркестар Радио телевизије Србије гаји од 1939. евидентан је недостатак школе која ће тиме да се бави. Сам оркестар је представљао „школу“ кроз коју се учило како треба отпевати или одсвирати лепу народну песму.

„Овај мастер клас у оквиру Фестивала „Златне хармоника Краљева“ је заиста један бисер, јер едукује младе људе да народна музика није само шатор, свадба и неко весеље, већ има и културолошки моменат. Ова музика има и своја правила. С обзиром на то да полазници у својим школама немају то где да чују, јер се школе не баве тиме, ја ћу покушати да их током трајања мастер класа едукујем и усмерим на прави естетски пут како се изводе народне песме и кола. То наравно није довољно. То је процес који треба да траје као једна академија, јер је народна музика јако комплексна. Има своја унутрашња правила и не може да свира како ко хоће, мада има елестичност у интерпретацији. Може на један или на други начин, али не може на сто начина!

Драго ми је што мој град започиње једну пионирску мисију у оквиру Фестивала „Златне хармонике Краљева“. У покушају да не запрљамо народну музику, ми на овом нашем фестивалу имао и васпитну улогу“, рекао је Пановић.

Они којi су одлучили да своје хармонике донесу у Свечану салу Градске управе, били су у прилици да од врсног мајстора добију савете како да унапреде своју музику.