Изборник Затворити

ПРОМОЦИЈА НОВОГ АЛБУМА ВЛАДЕ ПАНОВИЋА

Дружење са хармоником које траје 45 година

Културни центар „Рибница” Краљево уприличио је промоцију новог ауторског  албума Владе Пановића,  уметничког руководиоца Народног оркестра РТС-а. На албуму, који носи назив „45 година заједно“,  налази се дванаест нумера, врхунских кола, стилски различитих, која представљају Србију од севера до југа и од истока до запада, задржавајући се, гегографско-музички речено, на тлу завичаја, односно Шумадије.

Градоначелник Краљева, др Предраг Терзић, отварајући промоцију, оценио је да Краљево одавно није имало већи број професора музике, љубитеља хармонике и људи који познају музику на овом инструменту. Подсетио је да је Фестивал „Златне хармонике Краљева“ покренут на иницијативу Новице Неговановића, Мише Мијатовића, Владе Пановића и Александра Софронијевића.

„Да би једно издање народне музике било прихваћено и слушано, неопходно је да одговара духу нашег фолклора, а са друге стране потребно је да ослика концепт, квалитет и традицију“, рекао је  професор Борисав Миљковић, етномузиколог, који је говорио о новом издању Владе Пановића.

Владимир Граић, директор ПГП РТС-а, куће која је највећи чувар традиционалне музике, говорећи о композицијама Владе Пановића истакао је да ће једног дана генетичари и молекуларни биолози истраживати шта је то посебно у Краљеву, те се на овом подручју рађају највећи уметници на хармоници. Неспорно је знање и техника, али је емоција  најважнији алат којим Влада Пановић допире до слушалаца.

ПГП са Фонотеком Радио Београда  баштини највећа и најважнија деле српске музике. Овај це-де ја на трагу свега оног што је српска култура, што је српска музичка историја и Влада Пановић је неко ко продужава ту нит мајстора српске инструменталне музике.

Говорећи о новом албуму, сам Влада је истакао да је за њега ово важан дан, јер је промоција у његовом родном граду. На овом албуму је радио готово четири године. Рад се отегао јер му је била жеља да на један свеобухватан начин прошета Балканом. Време ће ових дванаест нумера сместити на место које им припада.

Издање има и три посвете. Прву, чији је наслов „Боемско коло“, Влада је посветио оцу. „Загина тројанка“ је посвећена мајци, а  „Тозино шмекерско коло“ Предрагу Живковићу Тозовцу, за којег Пановић каже да му је најближи када је тумачење музике и хармонике у питању. Управо ове три нумере је Влада извео у Свечаној сали Градске управе у којој је приређена промоција албума  „45 година заједно“ у оквиру Фестивала „Златне хармонике Краљева”.