Изборник Затворити

КОНЦЕРТ „КРАЉЕВО ЛЕПИ У ЧАСТ”

Други Фестивал „Златне хармонике Краљева” у организацији Културног центра „Рибница” Краљево, завршен је 21. јула на Тргу српских ратника концертом који је био посвећен Лепи Лукић.

Краљицу народне песме пратили су оркестри Мише Мијатовића, Владе Пановића и ансамбл „Госн тамбураши” са Александром Софронијевићем, а поред њих наступали су и Никола Пековић и Зоран Сеничић.

Када су у питању вокални солисти, поред Лепе, наступали су врсни интерпретатори народне музике Снежана Ђуришић, Јелена Броћић, Анђела Суботић, Драги Домић, Иван Милинковић и Александар Тирнанић.

Познанство са композитором Петром Танасијевићем и његова песма „Од извора два путића“,  учинили су да Лепа крене путем славе пре готово шест деценија. Низала су се снимања, путовања, наступи… Лакоћа којом је певала и украшавала народне песме, чист глас и непогрешива интонација, одвајале су Лепу од осталих тадашњих певача народне музике. Поред бројних изворних песама, на њеном репертоару се се нашле и одабране композиције врсних ствараоца и аутора.

У време Лепине највеће славе, када у великој Југославији није било човека који није чуо за њу, веома популарни певачи су били Предраг Цуне Гојковић и  њени Краљевчани – Тозовац и Новица Неговановић. Публика је имала прилику да чује и неке од њихових најлепших песама.

Лепу су многи певачи поштовали и волели, а поједини су јој били много драги. Шабан је био краљ народне музике, а Тома је важио за највећег боема, Зоран Калезић је био њен пријатељ, тако да су се у програму биле заступљене и њихове песме.

На концерту је  изведена и једна светска премијера, специјално компонована и припремљена за фестивал „Златне хармноике Краљева“, композиција  Александра Бељаковића за две хармонике и тамбурашки оркестар. Композицију под називом „Шараш барка“ извели су Александар Софронијевић и Никола Пековић уз пратњу ансамбла „Госпон тамбураши“.

Лепа Лукић је учествовала на свим угледним фестивалима народне музике, освајала је бројне награде и признања. Глумила је у неколико филмова, има клуб обожавалаца. Једна је од ретких певачица која је своју каријеру градила талентом, радом и правим избором песама. Иако је некрунисана краљица народне музике, никада се није трудила да буде оно што није. Увек природна и искрена, Лепа је освојила наша срца.

Програм је водила глумица Татјана Димитријевић, а снимак концерта можете да гледате вечерас на Првом програму РТС-а.