Изборник Затворити

ЗЛАТНЕ ХАРМОНИКЕ КРАЉЕВА – ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ХАРМОНИКАША

На Тргу српских ратника у Краљеву 20. јула одржано је такмичење младих хармоникаша у оквиру Фестивала „Златне хармонике Краљева”.

Наступило је десет младих, талентованих кандидата које су селектори, Миша Мијатовић и Влада Пановић, одабрали на недавно одржаној аудицији.  Они су се надметали за престижно признање које носи име истакнутог уметника Новице Неговановића, врсног хармоникаша, прве хармонике Југославије, певача, композитора, човека који је своју љубав и умеће на хармоници преносио на младе таленте и борио се за очување наше народне музике. Музика је део традиције породице Неговановић и та традиција траје, па је тако Новици Неговановићу млађем припала част да отвори ово фестивалско вече.

Жири су чинили Предраг Неговановић – композитор и хармоникаш, предесдник жирија, Миша Мијатовић – истакнути уметник, солиста на хармоници и композитор, Александар Софронијевић – солиста на хармоници, шеф оркестра, композитор, Никола Пековић – мастер хармонике, доцент на Факултету уметности у Нишу и солиста на хармоници Зоран Сеничић.

Након такмичарског дела програма, док је жири оцењивао кандидате, наступили су вокални солисти Мирјана Алексић и Чеда Марковић, а затим и прошлогодишњи лауреат Фестивала „Златне хармонике Краљева” Јован Пајовић из Чачка.

Такмичаре и певаче пратио је Народни оркестар под управом Владе Пановића.

Када је рад жирија завршен, председник Фестивалског одбора Миша Мијатовић уручио је свим кандидатима захвалнице за учешће.

Трећу награду, новчани износ и диплому освојио је Стеван Нешовић из Горњег Милановца.

Другу награду, новчани износ и диплому освојила је Славица Чобић из Бијељине.

Награде је доделио председник стручног жирија Предраг Неговановић.

Једногласном одлуком жирија, прва награда припала је Вељку Милојковићу из Шетка, Општина Ражањ. Вељко је добитник престижног признања које носи име Новице Неговановића и награде која се састоји од израде аранжмана и продукције једне композиције, као и дигиталног издања са видео спотом. Све то  поклања АС Студиотон Александра Софронијевића, који се придружио на сцени и уручио признање победнику.

Вељко Милојковић има двадесет три године и велики број награда са домаћих и светских такмичења из области класичне музике. Тренутно је на мастер студијама.

„Био сам ђак средње музичке школе у Краљеву и посебна ми је част што сам освојио награду баш у овом граду, јер су у публици били и моји другари и професори. Ова награда је једно велико признање за мене, јер су чланови жирија  наши најбољи извођачи на хармоници”, рекао је Вељко.

Председник жирија Предраг Неговановић рекао је да жири није имао лак задатак, али и да верује да ће из године у годину бити све већи број такмичара. Истакао је да не брине кад је у питању народна музика, да млади имају добре менторе и да ће награђени такмичари својим преданим радом и трудом оправдати награде које су добили.