Изборник Затворити

МАГИЈСКА МОЋ РЕЧИ С ЧЕТВРТАЦИМА ИЗ ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“

Три одељења ученика четвртих разреда ОШ „Вук Караџић“ из Рибнице, заједно с вероучитељицом Аном Црепуљаревић, посетили су Библиотеку Културног центра „Рибница“ Краљево и учествовали на јавном часу „Магијска моћ речи” који су заједно приремиле Редакција за децу и младе и Редакција за књижевност.
Деца су се прво упознала с радом и фондом наше Библиотеке, која, поред лектира за основну и средњу школу, располаже и с књигама из домена лепе књижевности, историје, религије, белетристике… Ученици су могли да разгледају и прелиставају књиге које се налазе на полицама, посебно су им се допали малобројни стрипови и едукативни часописи, све у циљу да им се књиге приближе и да сутрадан постану редовни посетиоци Библиотеке.
Након тога, у атријуму испред објекта у ком се налази Културни центар, Оливера Марјановић, испред Редакције за децу и младе, у форми игре, деци је показала како је све много лакше када користимо речи. Прво је показала како је све то изгледало пре појаве речи, користећи невербалну комуникацију, а касније су деца погађала појмове играјући се пантомиме.
Миша Милосављевић, уредник Редакције за књижевност, говорио је о магичној моћи речи у поезији, како књижевни ствараоци од једне обичне речи могу да направе читав поетски универзум. Примере је пронашао у песмама дечјег аутора Душка Домановића, читајући песме из збирке „Песме за нај-велике“, која је пре три године објављена у издању наше куће.
Аутор текста: Миша Милосављевић