Изборник Затворити

КЊИЖЕВНИ ПРОГРАМ СА ДАМИРОМ КАРАКАШЕМ

Краљевачка публика имала је прилику да угости Дамира Каракаша, једног од најпрепознатљивијих писаца из региона. Повод за дружење је представљање књиге приповедака Кино Лика коју је ове године објавила београдска издавачка кућа ЛОМ. Реч је о издању у којем се налазе сабране кратке приче из три збирке (Кино Лика, Ескими и Пуковник Бетовен) објављиване у периоду од 2002. до 2012. године.
Каракаш је причао о детињству које је провео у Лици и животу у Загребу, Бордоу и Паризу. Многи проживљени догађаји у наведеним местима послужили су као инспирација за романе Како сам ушао у Европу, Блу мун, Сјајно мјесто за несрећу, Сјећање шуме, Окретиште и Потоп. Поред писања, Каракаш се годинама издржавао по Француској свирајући хармонику и цртајући карикатуре. Своје умеће показао је и Краљевчанима, цртајући карикатуру случајно изабраног посетиоца.
Као формативне узоре Каракаш је навео прегршт домаћих и страних писаца као што су Данило Киш, Милош Црњански, Иво Андрић и данас скрајнути Миодраг Булатовић, затим Достојевски, Толстој, Гогољ, а посебно Кафка, Томас Бернхард, Ласло Краснахоркаи и Петер Хандке.
У непретенциозном и духовитом обраћању било је речи и о филмовима који су снимљени према литерарним предлошцима, а реч је о успешном филму Далибора Матанића Кино Лика, као и најновијем, Прослава, базираног на вероватно најпоетичнијем и многима најдражем истоименом Каракашевом роману.
У организацији Културног центра „Рибница” Краљево, после Румене Бужаровске, Лане Басташић, Радмиле Петровић и Мухарема Баздуља, љубитељи лепе речи имали су прилику да упознају и размене искуства с још једним успешним и познатим именом регионалне књижевне сцене.

Аутор текста Миша Милосављевић