Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА У ДЕЦЕМБРУ

Ка кући пливајући – Дебра Леви
Ужи избор за Букерову награду
Чим је са породицом стигао у вилу у брдима изнад Нице у Француској, Џо је у базену угледао тело. Међутим, девојка је заправо веома жива. Она се зове Кити Финч – самопрозвана ботаничарка са зеленим лаком на ноктима, излази потпуно нага из воде и, непозвана, улази право у срж породичног одмора. Зашто је она тамо? Шта жели од свих? И зашто јој Џоова загонетна супруга дозвољава да остане?

Роман „Ка кући пливајући”, бриљантна студија о љубави, открива како су најразорније тајне заправо оне које кријемо од себе.

 

 

 

 

Неукорењени – Марио Дезијати

Награда Стрега за 2022. годину
Дезијати осликава особености флуидне и неукорењене генерације, генерације младих који су, у настојању да схвате ко су, одлазили далеко од куће и тамо покушавали да пронађу своје место (у свету), удаљавајући се притом од строго дефинисаних граница националног, религијског, сексуалног идентитета. У њиховим међусобним односима он показује безброј облика које жеља може да поприми када јој се да слобода да се изрази. Без страха да ће покидати нити романтичности и поетичности, које често красе његов стил, аутор се не либи да задире у најсировије детаље еротике, нагона и телесног у несталним односима у којима наклоност ка једном или другом полу постаје ново поље истраживања у проналажењу себе.

Дезијати је написао посвету генерацији без корена, опевао њене страхове, анксиозности и недосањане снове у овом роману који је захваљујући најпрестижнијој књижевној награди у Италији постао европски роман великог домета.

 

 

Кад мртве душе марширају – Емир Кустурица

Кад мртве душе марширају је књига која се чита у даху, и препознаје у свету око нас. Њене теме и мотиви видљиви су када изађете на улицу, причате телефоном, гледате телевизију или лутате беспућима друштвених мрежа.
Прослављени филмски редитељ пише о мангупима из Давоса, опасностима четврте индустријске револуције по Србију, рату у Украјини и трансхуманизму. Али шта све повезује све те теме?
Луцидна Кустуричина запажања у широком луку обухватају распон од ренесансе до 21. века, али увек са једним јединственим циљем: открити ко то слободном и усправном човеку ради о глави и како похлепа светских моћника руши све пред собом док не сретне достојног противника. Али ко је он данас?

 

 

 

Пустоловине у Муминовој долини – Аманда Ли

Приче из ове књиге, намењене деци предшколског и раног школског узраста, настале су на основу анимиране серије која је гледаоцима представила необичне ликове из бајковитог света Мумина, чији је творац чувена финска уметница Туве Јансон.
Породица Мумина живи у прелепој Муминовој долини. У овим узбудљивим причама Мумин и његови пријатељи Софроније, Мала Ми, Госпођица Шмрц и Сниф доживљавају разне авантуре – проналазе Хатифнатове на усамљеном острву, хватају змаја, непланирано се селе због велике поплаве, сусрећу тајанствену Караконџулу…
Придружите им се и уживајте у њиховим пустоловинама!

 

 

 

Гаровикс – више аутора
Хумористички стрип