Изборник Затворити

„БЕКСТВО НИ НАЛИК ХОЛИВУДСКОМ“ МАРКА ЛЕШТАНИНА

У галерији Културног центра у Рибници одржан је мултимедијални перформанс Марка Лештанина, аутора књиге песама „Бекство ни налик холивудском“. Лештанин, који се поред писања поезије, драме и прозе, бави и сликањем, анимацијом, илустрацијом и глумом, показао је део својих уметничких стремљења у програму који је модерирао Александар Марић, уредник у издавачкој кући Поетикум из Краљева.

Након успешног првенца Ремикс који је изашао 2011. године у издању београдског Либера, Лештанин је објављивао углавном у периодици, похађао књижевне радионице и учествовао на многобројним фестивалима и манифестацијама. Најновија збирка песама настајала је у претходних десетак година, приметно да је остало нешто младалачког бунта, али и да су тон и израз наглашено смиренији, а теме и мотиви знатно кохерентнији.

Било је речи о самим песничким почецима на књижевним радионицама у Студентском културном центру у Крагујевцу под патронатом уредника Ненада Глишића, о раду неформалне песничке групе којој су, поред Лештанина, припадали и Сања Тулумбић, Милан Стаменов и други млади песници из Крагујевца и Краљева. Вече је употпунио сâм аутор занимљивим интерпретацијама песама из представљене збирке.