Изборник Затворити

ПЛАНИНА ГОЧ У АНТИЦИ – ПРЕДАВАЊЕ ДР МАРИЈЕ МАРИЋ

У организацији Културног центра „Рибница” Краљево одржано је предавање „Планина Гоч у антици – нова истраживања” др Марије Марић, професорке на Катедри за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Након кратког увода о значају планине Гоч и навођења пронађених локалитета који се углавном налазе на обронцима ове планине, централни део предавања имао је за тему најновија археолошка истраживања на локалитету Јабланица у селу Плеш, које се налази у александровачкој општини.

Истраживање је 2014. године започео Завод за заштиту споменика културе Краљево, на челу с руководиоцем тима Маријом Марић, тада запосленој у овој установи. Иако су мештани Плеша веровали да се ради о остацима цркве посвећене Светом Илији, након почетног ископавања откривено је да није реч о сакралном објекту већ да је у питању римско купатило из касноантичког периода (3-4. век). Урађена су и геофизичка истраживања која су открила да се, поред купатила с подним грејањем, на овом месту налазио већи комплекс грађевина, највероватније насеље с вилом на простору од једног хектара. Пронађена је пећ за загревање, улаз са степеништем, остаци керамичких цеви за топлу воду, као и римски новчићи из 3. века.

Марија Марић је нагласила велики значај овог открића и наду у наставак истраживања која знатно проширују досадашња знања о организацији ових простора у касној антици.