Изборник Затворити

„ТАКО БИВАМ“ АЛЕКСАНДРА МАРИЋА

У галерији Културног центра у Рибници одржана је промоција нове збирке песама Александра Марића „Тако бивам“. О поезији Александра Марића говорио је Тони Пердић, песник из Врњачке Бање. Збирку је прошле године објавио Књижевни клуб Краљево у едицији Словар.

Пердић сматра да је Александар Марић, неоспорно, значајно име у савременој српској књижевности и да је збирка песама „Тако бивам“ потврда те константне стваралачке надградње. Истиче се атмосфера застајкивања и осматрања и достојанствено прихватање тегобних препрека, „као да песник одвајкада само за тај пут и зна”.

Као један од централних субјеката у овој збирци, Пердић издваја лик песникове баке (нане) који се среће у неколико поетских деоница. Бака је оличење топлине, сигурности и љубави у периоду одрастања и формирања. „Пошто се песници рађају, одрастају и само наизглед старе с увек знатижељним очима дечака, тако и Александар Марић, дечак који се повремено притаји у некој својој песми, као на успутној станици и онда из тог блаженог магновења и полусна не жели да се пробуди и врати у овострану реалност, јер, све што је добро, као да је већ далеко иза нас…”.

Пердић закључује да је Марићева претежно рефлексивна, повремено и фантазмагорична поезија брижљиво изаткана зналачким поступцима, упечатљивим сликама, непредвидивим алегоријским налетима и повременим катарзичним реминисценцијама толико квалитативно уједначена да се претпоставља да је песник у свом стваралачком зениту и да је овај терен управо онај где је он неприкосновен.

Александар Марић рођен је 1973. године у Краљеву. Од 2003. године до данас објавио је десет књига песама за које је добио следеће награде: Награда за прву књигу СКЦ Крагујевац (2003), Богдан Мрвош (2005), Годишњу награду Књижевног клуба Краљево (2014), Гордана Тодоровић (2014) и Годишњу награду Матице Српске – Друштва у Црној Гори (2021).

Ради као уредник за поезију у Поетикум издаваштву из Краљева. Своју поезију потписује као Александар Никола Марић. Живи у Краљеву.