Изборник Затворити

КАКО ВАСПИТАВАТИ БЕЗ КРИТИКОВАЊА – предавање Биљане Грбовић

У Свечаној сали Градске управе одржано је предавање „Како васпитавати без критиковања“ Биљане Грбовић, дипломираног педагога, оснивача Удружења родитеља „Матица“ и ауторке књиге о родитељству „Волим што сам родила баш тебе, баш такву, таквог“. О томе, да ли постоји позитивна критика, зашто се критика користи, да ли је она ефикасна и шта уместо ње, главне су теме предавања које је oкупило заинтересоване краљевачке учитеље, наставнике, психологе, педагоге и родитеље.

Последњих деценија популаризован је нови модел васпитања који од родитеља тражи огромно стрпљење, залагање и толеранцију, а деци даје све већа права. Идеја да све треба решавати на леп начин, разговором пуним разумевања, родитељима, па и наставницима одузета је моћ, те је постало уобичајено да су они попустљиви, често се устручавајући да буду ауторитет, прибегавајући да користе методе наговарања и преговарања.

Предавање је намењено првенствено родитељима, као и свима који се баве васпитним радом са децом, са циљем да се родитељи оснаже као личности како би били у стању да деци пруже љубав, али и дисциплину и чврсте границе.

„Критиком се ништа не постиже, празна критика неће покренути дете на промену понашања, она само смета, удаљава дете од родитеља, а родитељу ствара осећај кривице, јер се родитељ увек осећа немоћно када критикује. Савет родитељима је да паралелно спроводе два правца. Један је љубав и прихватање баш таквог детета какво имају, а други је чврсте границе у односу са дететом“, истакла је Биљана Грбовић.