Изборник Затворити

ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ И ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

Библиотека Културног центра „Рибница“ посетила је Предшколску установу „Кидс Хаус“ (Кids house) и реализовала програм „Књизи у част“ обележавајући Национални дан књиге и Дан Народне библиотеке Србије.

Кроз пригодан интерактивни разговор, деца су упозната с радом библиотеке, указано им је на значај читања, дружења с књигама и, уопште, на значај образовања и учења. Читане су песме Љубивоја Ршумовића, а посета је завршена колективним учлањењем деце и васпитача у библиотеку Културног центра „Рибница“ Краљево и поделом чланских карата.

Национални дан књиге обележава се сваког 28. фебруара, на дан када је 1832. године основана Народна библиотека Србије. Тада је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић послао писмо кнезу Милошу о уређењу библиотеке. Новембра исте године, кнез Милош наредио је да се један примерак од сваке штампане књиге уступи библиотеци, чиме је установљен обавезни примерак. На иницијативу Народне библиотеке Србије програму обележавања Националног дана књиге придружују се јавне библиотеке у многим градовима у Србији.