Изборник Затворити

ИЗЛОЖБА „РЕТРОСПЕКТИВА” КРАЉЕВАЧКЕ УМЕТНИЦЕ АЛИСЕ МАТОВИЋ

У галерији Културног центра у Рибници, у среду, 6. марта 2024. године у 18.30, биће отворена изложба „Ретроспектива” краљевачке уметнице Алисе Матовић.

Алиса Матовић је рођена 1974. године у Торонту. Средњу уметничку школу завршила је у Нишу. Факултет примењених уметности завршила је у Београду на смеру зидно сликарство. Активно ствара и излаже у земљи и иностранству од 1993. године.

У избор најбољих савремених сликарки улази 2009. године, а 2017. добија награду за посебан стил у уметности. Од 2007. године ради у Уметничкој школи у Краљеву. Учесница је многих уметничких фестивала у земљи и иностранству. Њене слике су у више наврата медијски експониране и коришћене у филмовима, серијама, емисијама и позоришним представама. Идејни је творац многих мурала које изводи са ученицима Уметничке школе.

Алиса Матовић традиционална је сарадница Културног центра „Рибница“ Краљево у оквиру Стрит арт фестивала.

„Насупрот Кероловој јунакињи која се обрела у свету чуда, Алиса Матовић у тривијалном, свакодневном, овостраном, а неретко и реткима видљивом, проналази чудо од којег гради своје ликовне светове, а у којима нова измаштана стварност готово да пулсира и дише. Алиса ствара нове светове само оквиром платна омеђене и обуздане, док њени јунаци имају своје унутрашње биће, а не искључиво реалистично пренесену форму. Главни актери Алисиног осликаног универзума немају само две димензије, већ имају своју онтичку и онтолошку вредност.”

Добро дошли!