Изборник Затворити

НОВА И АКТУЕЛНА ДЕЛА У ГРАДСКОЈ КЊИЖАРИ

Стево Грабовац, Послије забаве – НИН-ова награда за најбољи роман године!

Роман о оцу, роман о злочину, роман о породици, роман о пријатељству, роман о одрастању, тотални роман! С темом двојништва, великом каква јесте у нашој књижевности, какву читамо код Данила Киша уосталом, писац уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине пресеком једног живота. Тако осветљене моментуме уоквирује двојништво оца и сина, фигура првог писца и оног који наслеђује – дар, списатељску осетљивост и заоставштину, наређење да се неправдама супротставља отвореним срцем и једном писаћом машином. „Послије забаве“, мада композиционо осмишљен у пет делова, почиње једном реченицом, једним мотом, неизоставним и суштинским цитатом који даје колор и успоставља тон целом наративу: „И онда почиње олуја гована“. Тако је једном рекао Роберто Болањо и бесповратно осветлио правац другом писцу. А олуја Стеве Грабовца велика је и страшна у покушају да се деконструише сећање, низ успомена (или привида) које, напокон призване, спасавају и истовремено огољују свест до њене немоћности.

И у овом роману читалац ће препознати све оно што Стеву Грабовца чини јединственим регионалним писцем – једноставни, а велики лиризам, бескрајно срце, мисаона ширина да се свака ствар осветли пре но што се осуди, неспособност да се човек зароби у малодушност и ускогрудост ратних и постратних наратива. Стево Грабовац је још једном успео изговорити све наше туге, мисаоне ћорсокаке, љубави и усамљености, с онаквом искреношћу и непретенциозношћу, с онаквом лакоћом израза коју је лакше осетити неголи објаснити.

Мишел Уелбек, Поништено

Уочи председничких избора у Француској 2027. на мрежама се појављује лажни видео погубљења министра економије, једног од водећих кандидата. Пол Резон, министров близак сарадник, позван је да сарађује у истрази обавештајних служби. Док се насиље из виртуелног прелива у стваран свет – терористички напади без преседана, с наизглед неповезаним циљевима, потресају Француску и читав свет – Пол се суочава с кризом средњих година, оцем на самрти и покушајем да поправи свој брак и одлучује да преиспита себе и своје породичне односе пре него што буде прекасно.

Прерушен у интригантан трилер, „Поништено“ је дело политичке критике, анатомија претеће друштвене стварности, комплексан породични портрет, а пре свега интимна и егзистенцијална приповест о болу, смрти и љубави, која је можда једино што нас може искупити и спасти. Провокативан и апокалиптичан роман који, као што је и уобичајено за Уелбека, никога нец́е оставити равнодушним.

Славан, оспораван, хваљен и награђиван контроверзни француски писац, филмаџија и песник Мишел Уелбек рођен је 1958. године на Реуниону, француском острву надомак Мадагаскара, као син инструктора скијања и лекарке, који су за свог сина, по Уелбековим речима, убрзо изгубили свако интересовање. До шесте године живео је у Алжиру код мајчиних родитеља, а након тога у Француској, код очевих, који су га и одгајили. Касније ће узети девојачко презиме мајке свог оца, и као Мишел Уелбек ући у историју француске књижевности.

Ирса Сигурдардотир, Плен

Спасилачки тим послат је у забачену исландску висораван у потрагу за групом несталих људи. Шта је два пара из Рејкјавика натерало да оду на ризично путовање усред оштре зиме, по мраку и мећави? И зашто су напустили и оно мало склоништа које су имали, једва обучени и потпуно изложени суровим временским условима?

У међувремену, чудне ствари дешавају се у удаљеној и изолованој радарској станици у Стокснесу. У овом крају ништа није као што изгледа. Било да се ради о локви крви откривеној у нетакнутом снегу далеко од цивилизације, о малој дечјој ципели пронађеној неколико деценија након што је закопана или о зјапећој црној рупи у стени поред мора која као да привлачи људе…

„Плен“ је роман чија ће вас језива прича сасвим извесно узнемирити. Смештена у величанствени исландски пејзаж, она уверљиво дочарава како мозак може да нас превари у неочекиваним ситуацијама. У овом награђиваном трилеру, Ирса Сигурдардотир још једном доказује да је једнако вешт генератор страха као и писци попут Стивена Кинга.

Јасминка Петровић, Гига прави море

Прва књига коју је написала Јасминка Петровић 1996. године налази се пред вама у сасвим новом издању, са илустрацијама Ане Петровић!

Гига и Цврчак, јунаци ове приче, посматрају свет из перспективе детета и обраћају се узрасту млађих основаца, али уједно шаљу и веома снажне и универзалне поруке много старијим читаоцима – у првом реду одраслима који су одговорни за то какав свет остављају деци.

Уз врло симболичне и упечатљиве илустрације Ане Петровић, ова дирљива прича о двојици дечака подсетиће нас на оно што деца одувек знају, а одрасли врло често заборављају – право пријатељство не признаје границе.

Гордана Тимотијевић, Путовања пужа Максимилијана

„Путовања пужа Максимилијана“ научиће нас како се свако путовање, па макар и по најближој околини, може претворити у једно велико искуство, препуно авантура и нових познанстава.

Све што нам је за то потребно је бар један добар друг и жеља за пустоловином.