Изборник Затворити

„КАД МРТВЕ ДУШЕ МАРШИРАЈУ” – ЕМИР КУСТУРИЦА

„Кад мртве душе марширају” је књига која се чита у даху, и препознаје у свету око нас. Њене теме и мотиви видљиви су када изађете на улицу, причате телефоном, гледате телевизију или лутате беспућима друштвених мрежа.

Прослављени филмски редитељ пише о мангупима из Давоса, опасностима четврте индустријске револуције по Србију, рату у Украјини и трансхуманизму. Али шта све повезује све те теме?

Луцидна Кустуричина запажања у широком луку обухватају распон од ренесансе до 21. века, али увек са једним јединственим циљем: открити ко то слободном и усправном човеку ради о глави и како похлепа за светских моћника руши све пред собом док не сретне достојног противника. Али ко је он данас?

„Кад мртве душе марширају” је књига која узнемирава, буди и охрабрује! Како је капиталистичка похлепа створила технолошког монструма који прети читавом човечанству? Зато се без Достојевског и Гогоља не може разумети рат Запада против Русије? Хоће ли човек остати човек или ће бити хакована животиња? Да ли ће стенице појести светски филм, или је холивудски филм већ појео своју публику?

Поред аутора Емира Кустурице, у програму учествује и Бранимир Нешић, директор и главни уредник Catena Mundi.

Петак, 15. март, Свечана сала Градске управе, у 19.30.

Добро дошли!