Изборник Затворити

РАЗГОВОР С КЊИЖЕВНИКОМ РАТКОМ ДРАГИЋЕВИЋЕМ

У Галерији Културног центра у Рибници одржано је књижевно вече с Ратком Драгићевићем, књижевником из Београда. Представљена је збирка приповедака „Студеничке приче“ коју је 2020. године објавио новосадски „Прометеј“, а највећи део вечери посвећен је трећем издању запаженог романа „Обурвана земља“ који је објављен 1992. године.

Најбројнији део публике у испуњеној галерији у Рибници, људи рођени или пореклом из студеничког краја, имали су прилике да, у интерепретацији Миломира Недељковића, чују одабране делове из „Студеничких прича“ и „Обурване земље“ и подсете се карактеристичног студеничког говора, као и бројних топонима, места и личности из тог краја.

О Драгићевићевој поезији и прози говорили су Александар Марић и Миша Милосављевић, као и сам аутор, који се осврнуо на свој дугогодишњи књижевни рад, говорио о актуелним нерешивим проблемима које прате појединца и колектив, о мукама приликом писања новог дела које ће добрим делом бити аутобиографско.

Ратко Драгићевић рођен је 1950. године у Мланчи код Студенице, завршио је Подофицирску школу у Београду и студирао Саобраћај у Загребу.

Објавио је књиге песама: „С ону страну коже (1986), „Устрељен сном(1989), „Испосница (1992), „Да прогледам, Господе (2006) и романе „Обурвана земља (1992, 2002) и „Амбис (1994).

Члан је Удружења књижевника Србије. Живи у Београду.