Изборник Затворити

„КАД МРТВЕ ДУШЕ МАРШИРАЈУ“ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ

У препуној Свечаној сали Градске управе – наш прослављени режисер, писац, музичар, сценариста, глумац и градитељ Емир Кустурица – представио је књигу „Кад мртве душе марширају“ у издању Catena mundi из Београда.Поред Кустурице, летимичан увид у књигу дао је Бранимир Нешић, главни и одговорни уредник у издавачкој кући Catena mundi за коју објављују, између осталих и Коста Чавошки, Мило Ломпар, Милош Ковић, Слободан Антонић и Миша Ђурковић. Нешић, иначе рођени Краљевчанин, захвалио се суграђанима који су у великом броју дошли да чују једног од највећих светских синеаста чије су мисли, углавном објављене на подкасту „Мој живот“, марљиво прикупљене и уобличене у књигу која је до сада доживела два издања.

Пре него што је започео излагање о књизи „Кад мртве душе марширају“, Кустурица је, на позив модератора, вече започео топлим и бираним речима о недавно преминулом Краљевчанину, академику Горану Петровићу, којем је пре неколико година у Андрићграду уручио „Велику Андрићеву награду“. Истичући да је српска књижевност много изгубила прераним одласком овог врсног књижевника префињене реченице и непоновљивог стила, Кустурица је говорио и о заједничком пријатељству, о значају Горана Петровића у светским оквирима, о референтним тачкама српске књижевности – цркви Светог Спаса у Жичи и моста у Вишеграду – које тематизују националне мотиве и повезују добитника Нобелове награде и нашег суграђанина.

За своју нову књигу Кустурица каже да је у питању лични буквар у којем је изложио своје оправдане страхове од нарастујуће вештачке интелигенције, људске похлепе оличене у безобзирним магнатима попут Илона Маска, Џефа Безоса, Марка Закенберга, Била Гејтса, као и моћника попут Сороша, Бжежинског, поготово Клауса Шваба и екипе из Давоса. Као једне од ретких поштених финансијски моћних људи Кустурица помиње француског магната Франсиса Буига који је финансирао његов филм „Подземље“, као и филмове Џејн Кемпион, Абаса Куростамија, Мајкла Лија и Дејвида Линча, који су заједно донели пет Златних палми у Кану.

Видно изненађен, када је на једном месту чуо побројана готово сва значајна имена седме уметности која је током деценија успео да доведе на филмски фестивал на Мећавнику, Кустурица је говорио и о недавном гостовању чувеног ирског режисера и сценаристе Џима Шеридана који је изнео низ похвала на рачун вансеријског филма „Дом за вешање“, као о начинима на који се бори против лоших намера изречених, што њему лично, што земљи из које долази. Кустурица је говорио и о завршавању снимања филма рађеног према мотивима „Злочина и казне“ Фјодора Достојевског који реализује у Русији, о томе зашто воли да гледа црно-беле и неме филмове, посебно Александра Довженка и Всеволода Пудовкина, о значају младих аутора који годинама долазе на Кустендорф, као и о ауторском филму, који се, према његовим речима, није променио, већ је промењена позиција гледаоца.

Након званичног завршетка промоције, Кустурица се дуго дружио с својим поштоваоцима који су стрпљиво чекали да им омиљени аутор потпише књигу, да аутограм или да се с њим фотографишу за успомену на успело вече у организацији Културног центра „Рибница“ Краљево.

Аутор текста и модератор програма:

Миша Милосављевић, уредник Редакције за књижевност