Изборник Затворити

ГЛАСОВИ ИЗ РИБНИЦЕ – ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

„Гласови из Рибнице“, програм којим је Културни центар „Рибница“ Краљево обележио 21. март – Међународни дан поезије, окупио је песникиње и песнике из Краљева који су прихватили позив Редакције за књижевност да се придруже свима онима који тог дана широм света славе поезију, читање и писање.

Неподељено је мишљење учесника, публике и организатора да је у потпуности искоришћена прилика да се на једном месту окупе поетесе и поете различитих усмерења и стремљења, да се међусобно боље упознају, размене искуства, чују другачије стихове и упознају разнолике поетике.

Према сопственом избору, поштујући свечарски карактер догађаја, учесници су читали поетске радове који на најбољи начин дочаравају њихова промишљања о песништву. Бројчано су доминирале даме, њих пет, док су њихове колеге, тројица на броју, џентлменски посветили песме својим колегиницама.

Имали смо прилику да, поред „прекаљених“ песника Љубинка Дугалића, Зорана Гужвића и Наде Танасковић, чујемо и оне, генерацијски блиске, попут Марије Ковачевић, Јелене Мартиновић, Снежане Божовић Обрадовић и Дамира Милоша, који су у „зрелим“ песничким годинама пожелели да оваплоте своје најтананије мисли, као и да упознају најмлађу међу њима, Слађану Бажалац, која сигурним кораком наговештава блиставу будућност.

У неформалном дружењу које је уследило након окончања програма, учесници су наставили разговор и изнели очекивања и потребу да овакав вид окупљања постане традиционалан, да се у наредном периоду пронађе права мера и одреди адекватан карактер манифестације који би омогућио и другим песницима да се појаве и колегама покажу оно што најбоље умеју да раде – да пишу, читају и уживају у поезији.

Аутор текста и модератор програма:

Миша Милосављевић, уредник