Изборник Затворити

НОВА ДЕЛА У ГРАДСКОЈ КЊИЖАРИ У АПРИЛУ

Преговори са стварношћу – Ерланд Лу

Са ентузијазмом и оштрог ока, Ерленд Лу нас води на једногодишњу одисеју на једном точку. Са слободним асоцијацијама, разиграно, али увек уравнотежено, увек нагнут унапред, увек у преговорима са стварношћу. А у тим преговорима и стварност долази до речи на нове и неочекиване начине.

„Прво сам се возио на четири точка. Па на три. Потом дуго на два. Сада се возим на једном. У току је процес редукције. На крају, за неколико година, нећу имати ниједан точак. И постаћу земља по којој сам целог живота толико волео да окрећем педале.“

Лични и очаравајући есеј у стилу Бити Џон Мекинро, или О Чему говорим када говорим о трчању Харукија Муракамија!

Ерленд Лу, писац и сценариста, рођен је 1969. године у Норвешкој. Правио је кратке филмове и музичке спотове, радио је у позоришту, на психијатријској клиници, као књижевни критичар, учитељ и преводилац поезије.

 

Странци у возу – Патриша Хајсмит

Вероватно највећи писац психо-трилера у светској књижевности, рођена је 19. јануара 1921. године у Тексасу. Први роман, „Странци у возу”, написала је у својој 27. години. Вршњакиња Селинџера и Буковског, објавила је укупно 22 романа, од којих су многи екранизовани. Имала је среће да је по „Странцима у возу” снимљен врло успешан филм у режији Алфреда Хичкока, одмах након што је књига објављена.

Књига „Странци у возу”, као да је изашла из чувене новеле Роберта Луиса Стивенсона „Доктор Џекил и мистер Хајд“. У борби добра и зла јунак на крају ипак подлегне имаментном злу у себи. Роман о убицама и њиховој судбини почиње случајним сусретом два млада човека у возу, и тај сусрет ће покренути ужасан ланац догађаја који ће потпуно променити живот и личност главног јунака. Измучен страхом и кривицом, он ће доживети расцеп личности и радиће оно на шта никад није ни помишљао.

 

Московска Русија – Зоран Чворовић

Откријте вишевековни развој руске државности у делу Зорана Чворовића, „Московска Русија: три века руске државности“. Ова књига вас води на узбудљиво путовање кроз историју, културу и политику једног од најмоћнијих светских царстава.

Ова капитална студија вам открива узбудљиву еволуцију Московске Русије, од њеног рађања до политичке и културне доминације. Погледајте кроз призму времена и откријте тајне велике државе.

 

Мислити другачије – Дијего Фузаро

Књига италијанског филозофа грамшијанске марксистичке усмерености Дијега Фузара важан је допринос борби за слободу мишљења, говора и заступања другачијег става од друштвено владајућег. Онај ко размишља, тај је неконформиста који не страхује од тога да буде у мањини. Најлепши и најмоћнији гласови не певају у хору него су својства солиста.

Ретки су тако упечатљиви примери који показују истинитост ове реченице као што је књига „Мислити другачије”. У читавом делу аутор спори владајуће вредности и норме које неолиберални поредак намеће као саморазумљиве атомизованом глобалном друштву. Но, у свом обрачуну с потрошачком културом, „профитном десницом“ и неолиберализмом, он не штеди ни „културалну левицу“, интелектуалце и новинаре, грамшијевским речником „функционере надградње“, показујући да су и они умногоме допринели стварању једног политички коректног дискурса који спутава критику као conditio sine qua non друштвеног развоја.

 

Жељко и Живко – Алан Мекдоналд, Франческа Гамбатеза

Жељко је једна мала коала са великим идејама. Живко је један нервозни пингвин. А заједно доживљавају најзанимљивије авантуре!

Када Жељко и Живко оду у град, па Жељка помешају са једним крадливцем, њих двојица морају да ухвате правог лопова пре него што Жељко стварно буде окривљен!

Има ли невоља на видику? Још како!