Изборник Затворити

„ЖИЛА КУЦАВИЦА” ЈЕЛЕНЕ МАРТИНОВИЋ

У галерији Културног центра у Рибници одржана је промоција поеме „Жила куцавица” Јелене Мартиновић, која је прошле године објављена у издању краљевачког Поетикума. У програму су, поред ауторке, учествовали и уредник Иван Новчић и Марија Радосављевић.

С обзиром на то да у српској поезији постоји традиција религиозног певања инспирисаног хришћанском тематиком, мотивима и симболима, Новчић уочава да има поета, попут Новице Тадића и Ане Ристовић, који се наслањају на такав модел, али се и суочавају с оним делом свог бића у инверзном свету у којем демони и борба против њих преузима доминантну улогу.

„Жила куцавица” представља велику борбу песникиње са сопственим демонима која на крају резултује проналажењем сопственог пута ка светлости. Разумљиво, мисли које опседају песникињу нису њене, али те исте мисли нападају сваког, и монаха и блудника. Песникиња излаз проналази у вери, у почетку искушавајући дух кроз источњачку религију, да би катарзу доживела у својим коренима, у православном духу. Поема је сведочење да нас Творац безусловно и безинтересно воли, а да од нас самих зависи како ћемо га сачувати у срцу, закључује Новчић.

Краљевачка ауторка Јелена Мартиновић рођена је 1975. године и до сада је објавила књиге „Сунце у месецу” (2018), „Песме о срцу” (2019) и „Од бесконачно путева један“ (2023).

Аутор текста: Миша Милосављевић