Изборник Затворити

ЗА КЊИГУ ЈЕ УВЕК ВРЕМЕ!

Поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права, у Библиотеци Културног центра у Рибници одржаће се јавни час са ученицима ОШ „Вук Караџић” и издвојеног одељења на Берановцу.

Чланови библиотечке секције говориће о својим омиљеним књигама, направиће презентацију у којој ће представити историју књиге, штампарства, али и рећи нешто више о значају и потреби обележавања Светског дана књиге и ауторских права.

Ученици ове школе направиће и мини изложбу омиљених књига, у оквиру које ће говорити цитате Шекспира, Сервантеса и других значајних писаца који су обележили светску књижевност.

Програм  у Библиотеци Културног центра пратиће и најмлађи основци из СОС Дечијег села са Берановца.

Светски дан књиге обележава се од 1995. године, сваког 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира. Ова два литерарна великана заправо су само формално преминула истог датума – Сервантес 23. априла по грегоријанском, а Шекспир истог датума по јулијанском календару, заправо, 3. маја по грегоријанском.

Намера УНЕСКО је да установљењем овог празника подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе, уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација.