Изборник Затворити

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА ОБЕЛЕЖЕН У БИБЛИОТЕЦИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА У РИБНИЦИ

Jавни час, „За књигу је увек време”, на коме смо заједно с библиотекарком Драганом Богојевић Бунарџић, наставницом српског језика и књижевности Бојаном Кошанин и ученицима ОШ „Вук Караџић” из издвојеног одељења на Берановцу, обележили Светски дан књиге и ауторских права, одржан је у Библиотеци Културног центра у Рибници.

Организацијом овог догађаја одали смо признање ауторима и креативцима који нас обогаћују својим делима, а чији рад и труд често остају невидљиви. Чланови библиотечке секције (Николић Сташа, Милићевић Софија, Јовановић Ирина, Кнежевић Андреа, Трбољевац Петра, Ђаловић Хелена и Каличанин Ива) представиле су своје омиљене књиге, док су Јаковљевић Дарија и Јанић Дуња направиле презентацију и кроз њу представиле историју књиге, штампарије, као и значај и потребу обележавања Светског дана књиге и ауторских права.

Стихове Александра Сергејевича Пушкина „Волео сам вас” на руском је говорио Рогић Никола, док је Дабижљевић Дуња казивала своју прву написану песму „Књига је човеков најбољи пријатељ”. За крај програма, учеснице Окружног такмичења у рецитовању, Марковић Јулијана и Димитријевић Наталија, разгалиле су нас казивањем стихова Мике Антића и Биљане Станојевић.

Ученице издвојеног одељења са Берановца направиле су мини изложбу омиљених књига и говориле цитате Шекспира, Сервантеса и других значајних писаца који су обележили светску књижевност. Програм у Библиотеци Културног центра пратили су и најмлађи основци из СОС Дечијег села са Берановца.

Светски дан књиге обележава се од 1995. године, сваког 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира. Намера УНЕСКО-а је да установљењем овог празника подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе, уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација.