Изборник Затворити

НОВА И АКТУЕЛНА ДЕЛА У ГРАДСКОЈ КЊИЖАРИ

ВИДИМО СЕ У АВГУСТУ – ГАБРИЈЕЛ ГАРСИЈА МАРКЕС

Ана Магдалена Баћ живи мирним, уређеним, породичним животом. Има мужа и двоје деце, и сваке године, истог августовског дана, одлази трајектом до острва на ком је њена мајка тражила да буде сахрањена да однесе гладиоле на њен гроб. Те посете острву неочекивано у њој буде неодољиву потребу да макар те једне ноћи у години постане друга жена.

У миљеу карипских заводника, влажних и топлих ноћи, сензуалне музике, и оштрог контраста између туризма и беде, у свом последњем, постхумно објављеном роману, Габријел Гарсија Маркес говори о љубави у зрелим годинама, о жељи, животу и самоспознаји, као и томе да никога суштински не познајемо и да неке тајне, хтели-не хтели, носимо са собом у гроб.

Десет година након што смо помислили да то више никад неће бити могуће, имамо прилику да уживамо у новооткривеном драгуљу вољеног колумбијског нобеловца.

 

ЈЕДНА СРПСКА МИСТЕРИЈА: ДАН БЕЗ СВЕТЛОСТИ – ДРАГУТИН И МИЛОШ ЈАСТРЕБИЋ

Милан Ковачевић је бивши полицијски инспектор који је решио да отвори адвокатску канцеларију. Покушава да развије посао, жељан клијената, њихових случајева и свих изазова које адвокатура доноси.

Није очекивао да ће већ на почетку адвокатске каријере добити необичан предмет: невино осуђеног човека пре скоро осамдесет година. Тако бар тврди један од његових потомака, Константин Србијанић.

Од Милана се тражи, иако се на први поглед то чини немогуће, да пронађе начин да докаже шта се тачно догодило у крвавој ноћи у подруму кафане Црвена лампа и ко је прави убица.

Милан убрзо сазнаје да је смртна казна извршена над претком Србијанића право фамилијарно проклетство које се преносило с генерације на генерацију и још увек траје…

 

ТЕСЛА – ДУХ, ДЕЛО, ВИЗИЈА – БРАНИМИР ЈОВАНОВИЋ

На путу објављивања ове књиге нашле су се многе препреке, али је она ипак угледала светлост дана 2002. године, у једној верзији, и поново 2013. године, у другој верзији, односно другом издању. Ово, треће издање, разликује се од претходна два по начину на који је аутор Бранимир Јовановић приказао дело и лик Николе Тесле – користећи темељан приступ, осветлио их је у досад најширем и најобухватнијем луку.

У првом делу књиге дата је историјска реконструкција Теслине личности и његовог живота. У другом делу, Тесла је смештен у контекст изабраних светоотачких мисли и православног тумачења филозофије историје Жарка Видовића. На самом крају, аутор разматра кључна питања која се тичу односа православних интелектуалаца, с једне стране, и агностика и атеиста, с друге стране.

Драгоцени део ове књиге представљају записи Николе Тесле, преузети из различитих писама и његовог дневника. У тим записима, поред изузетног интелектуалног потенцијала, откривају се духовна ширина и душевна дубина, као и несвакидашња унутарња снага у неодступању од идеја и циљева који су проистицали из његових најдубљих уверења. Све то јесу одблесци Теслине генијалности и визионарства.

И после осам деценија од његовог одласка са овога света, сведочимо стварности у којој сва његова постигнућа чине светлосни хоризонт, не само целог света, већ свеукупног човечанства. Управо то потврђује његово становиште да смрт не представља крај, већ да дух, дело и визија најблиставијих умова јесу залог за вечност.

 

ЈА САМ СТРАШАН! – АЊА ДАМИРОН

Вучко, један мали несташни и пустоловни вук, расте мислећи да ће једнога дана, одједном, постати опасан. Када открије да се то неће догодити неким чудом и да треба да вежба по читав дан као остали вукови из чопора, Вучко ће се запитати: „Зар ћу морати да престанем да будем оно што јесам како бих постао страшан?ˮ Његови пријатељи га добро познају и знају да неће бити срећан ако буде вежбао као остали, па одлучују да му помогну.

Откриј како Вучко проналази свој пут и постаје снажан, окретан, брз, лукав и вешт, како успева да скочи веома високо и чији се урлик чује преко планина.

 

ХАЈДИ – ЈОХАНА ШПИРИ

„Морам да се вратим у планине“, уздахнула је. „Ветар у јелама ме дозива, и деда, и Петар, и бака – сви ме они чекају.“

Едиција Златни класици доноси ванвременска остварења за децу у сасвим новом руху. Текстови су адаптирани најмлађим читаоцима и пропраћени су предивним илустрацијама које ће очарати све малишане. Дела која никада не застаревају сада су објављена у прелепом издању већег формата, па ове сликовнице могу бити идеалан поклон за најмлађе љубитеље писане речи.