Изборник Затворити

ИЗЛОЖБА „INTRO & EXTRO” ДР ДАНИРЕ СОВИЉ

У галерији Културног центра у Рибници отворена је изложба радова INTRO & EXTRO др Данире Совиљ. Изложбу је отворила уредница Редакције за ликовну уметност, Ана Зечевић и члан уметничког савета галерије Слободан Јелић.

„Сви ти листови: у простору између магле и реалности, између акварела и прецизних делова фотографије, између гогеновске меланхоличне запитаности и посткубистичке интелектуалне оштрине, оплетени архитектуром вишејезичких знакова, који пркосе уметнички осмишљеној баналности материјалног света, сви ти листови, чине илустрована прорицања уметника који вештим балансирањем чува своју уметничку личност од практичне суровости дизајна”, рекао је Јелић.

Ауторка, др Данира Совиљ истакла је да концепцијски ова серија представља истраживачку и креативну фазу у којој је истраживала, на првом месту, експресивност типографије као одговор на различите теме. Те теме су врло често лична запитаност, на конкретна или општа животна питања. Нека од тих питања и тема су интроспективна и тичу се промишљања и преиспитивања сопства, креативности, осећања и самоспознаје. Са друге стране, један корпус графика кроз третман графичких елемената скреће пажњу на важна и/или актуелна питања о друштву, граду, животу и будућности. Поред типографије, као мотив се имплементира и фотографија, некада као елемент атмосфере, а некада и као елемент који долази у графички „окршај“ са типографијом. Већина графика обрађују теме које укључују напетост, узбурканост, динамичност, експресивност, и оне се рефлектују на третман графичких елемената који детерминишу одговор аутора на одређене теме.

Изложба INTRO & EXTRO сачињена је од петнаестак дигиталних графика насталих у последњих пет година и можете је погледати радним данима до 17. маја у галерији Културног центра.