Изборник Затворити

ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТИ „МАГЛИЧ” 2024.

Културни центар „Рибница” Краљево организује Фестивал уметности „Маглич” од 5. до 8. јуна 2024.

Програм почиње у галерији Културног центра у Рибници у среду, 5. јуна у 18.30, отварањем изложбе фотографија КРУНЕ ВЕКОВА Горана Ристовића Покимице, чувеног мајстора филиграна. На изложби ће бити приказано двадесет фотографија предмета који су од великог историјског значаја – круна цара Душана, круна краља Милутина, окови јеванђеља и друго, а аутор изложбе ће одржати кратко предавање и вођење кроз изложбу.

Горан Ристовић је рођен у Краљеву 1964. године. Основну школу похађао je у Бразилу, у Рио де Жанеиру. Средњу школу преводилачког смера je завршио у Краљеву. Студирао је арапски и турски језик на Филолошком факултету у Београду, а студијско усавршавање обављао у Истанбулу и Каиру.

Годинама је у потпуности посвећен раду у својој филигранској радионици. Перманентно се усавршавао и проучавао специфични израз српског филиграна који сеже у време краља Милутина, када је достигнут зенит у српском средњевековном златарству наслоњеном на најбоље традиције Византије и нове утицаје који су стизали са Запада.

У четвртак, 6. јуна у 19 часова, у дворишту Француске куће одржаће се књижевни програм ПРИЈАТЕЉИ ПЕСНИЦИ. У програму учествују Живорад Недељковић и Тони Пердић. У питању је разговор о поезији између два пријатеља који се међусобно прате и уважавају.

Недељковић је један од најзначајнијих и најнаграђиванијих савремених песника, а Пердић је песник који активно ствара већ три деценије. Обојица су пореклом из Подунаваца.

Програм за децу је 7. јуна у дворишту Француске куће, где ће се од 18 часова одржати МУЗИЧКО ДРУЖЕЊЕ СА УВЕРТИРЦИМА. Програм се састоји из презентације музичких иструмената, њихове поделе, као и историјата иструмената и њиховог развоја. Програм воде чланови Музичко – едукативне Радионице „Увертира“ који ће поред теоријског дела представити сваку групу иструмената у виду кратке композиције.

У 18 часова и 45 минута почиње интерактивна радионица за децу МАТЕМАТИКА И МУЗИКА. Радионица је намењена деци узраста од 7 до 13 година.

Математика и музика  су спој наизглед неспојивог, нит између науке и уметности. Радионица нуди низ аутентичних активности, током којих се подстиче пажња и концентрација, логичко и критичко мишљење, креативност и стваралаштво, као и осећај за ритам и мелодију, покрет и координацију. Истражују се везе између математике као науке и музике као уметности, откривају математичке законитости у теорији музике, стварају математичко-музички ритмови и отварају врата неким новим сазнањима и истраживањима.

Радионицу води Стајка Рајић (доктор интердисциплинарних наука – истраживачка област Утицај математике и музике на дечји развој).

БРОЈ МЕСТА ЈЕ ОГРАНИЧЕН. РЕЗЕРВАЦИЈЕ НА 063 623 303.

Фестивал се завршава Рок опером, музичким спектаклом на Тргу српских ратника у суботу, 8. јуна. Концерт почиње у 21 час.

РОК ОПЕРА је импресивни симфонијски рок пројекат – комбинација рока и класичне музике.  Овај музички спектакл већ неколико година спаја не само музичке жанрове, већ и различиту публику. Концепт Рок опере је подједнако приступачан за све генерације, посебно за оне који желе да се отргну од наметнутих шаблона.

Уз диригента Федора Вртачника, у програму учествују мешовити хор и оркестар Опере Српског народног позоришта, Новосадски биг бенд и вокални солисти Бојана Стаменов, Зоран Шандоров, Mattia Zanatta и Никола Мијић.
На репертоару су највећи светски рок хитови (Led Zeppellin, Queen, Pink Floyd, Doors, ACDC, The Beatles, Deep Purple, Tina Turner, Van Halen).

Сви програми су бесплатни за публику.