Изборник Затворити

ЛИДИЈА ВАСИЉЕВИЋ, „НЕСАВРШЕНЕ – МИТОВИ О ЖЕНСКИМ МЕНТАЛНИМ БОЛЕСТИМА И ЊИХОВОМ ЛЕЧЕЊУ“

У организацији Културног центра „Рибница“ Краљево, у Свечаној сали Градске управе, одржана је промоција књиге докторке Лидије Васиљевић „Несавршене – митови о женским менталним болестима и њиховом лечењу“ коју је ове године објавила издавачка кућа Агора из Зрењанина.

На самом почетку разговора ауторка – иначе психотерапеуткиња, психолошкиња и активисткиња из Београда – говорила је о менталном здрављу жена и питању њихове нормалности, о одступању од норме и подразумеваној мањкавости природе жене коју је вековима одређивао мушкарац са позиције моћи, о кумулативним женским траумама, о менталном стању нације данас с посебним освртом на Србију где 60 посто депресивних пацијената чине жене.

Коментарисана је и класификација психичких поремећаја која је 1929. године препознавала дванаест врста, да би 1994. године та бројка нарасла на 340 различитих психичких поремећаја. Било је речи за и против увођења ПМС-а као клинички значајне категорије, о миту о грешности и белегу, о хистерији као званично првој женској менталној болести, депресији, лутајућој материци, преједању, анорексији и свим оним болестима које су неправедно приписиване искључиво женама.

Ауторка је објаснила и значај феминистичке психологије у којој ментално здравље жена има значајно подручје, где се проблематизује питање друштвене структуре и односа неједнакости. Лидија Васиљевић наглашава да је феминистичка психологија значајна у борби против насиља и формирању нових начина посматрања женске сексуалности, лидерства и активизма.

Аутор текста и модератор програма

Миша Милосављевић, уредник Редакције за књижевност