Изборник Затворити

КРУНЕ ВЕКОВЕ – Горана Ристовића Покимице

Фестивал уметности „Маглич” почео је 5. јуна у галерији Културног центра отварањем изложбе фотографија „Круне векове” Горана Ристовића Покимице.

Више од двадесет година траје путовање у свет филигранства, златарства и дргуљарства Горана Ристовића Покимице. Требало је усвојити знање и технике та три заната како би се уопште закорачило у свет израде круна српских краљева, односно идеалних реконструкција. Једини документи су фреске са којих је некада јако тешко прочитати детаље. На основу фреске из Манастира Лесново у Северној Македонији направљена је  круна цара Душана, а израда је трајала шест месеци. Било је неопходно поново усвојити тринаест заборављених техника из доба „пре машина” како би се стигло до аутентичности. Уследила је израда круне краља Милутина, Драгутина, деспота Ђурђа Бранковића…

Историјски музеј Србије је место у којем је могуће видети круне, а у галерији Културног центра „Рибница” Краљево изложене су фотографије до сада направљених круна из доба царства, краљевства и доба кнежевине.

Монографија италијанског Музеја филиграна уврстила је Горана међу десет најбољих активних филиграниста, а Московска патријаршија одликовала га је за висока достигнућа у црквеном уметничком златарству.

Изложбу фотографија „Круне векова” у галерији Културног центра „Рибница” Краљево могуће је погледати до 18. јуна 2024.