Изборник Затворити

ПЕСНИЦИ ПРИЈАТЕЉИ

У оквиру Фестивала уметности „Маглич” одржан је књижевни програм „Песници пријатељи“ у којем су се представили Живорад Недељковић и Тони Пердић. Поред тога што долазе из истог места, Подунаваца поред Врњачке Бање, животна и песничка укрштања настављена су и данас, када Недељковић и Пердић често заједно наступају и  представљају  своје песничке збирке.

Имали смо прилику да по први пут чујемо интересантне информације, као, на пример, симпатичну причу из ране младости о томе како је Живорад, тада само момак који лепо пише стихове, написао песму коју су, као дечачки основношколски бенд, изводили Тони и његови другови. Пердић се дотакао сећања на заједничка присуства на песничким фестивалима у доба Југославије, где је издвојио један одржан у Подгорици, тадашњем Титограду, на којем је лауреат био Миљенко Јерговић, тада неафирмисани песник, а данас један од најважнијих и најплодотворнијих књижевника на овим просторима.

Дугогодишњи пријатељи бираним речима осврнули су се на заједнички песнички рад, издвајали елементе поезије које посебно уважавају код оног другог и бирали песме које су интерпретирали. Публика је имала прилику да слуша поезију оба песника и на тај начин осети и препозна разлике и сличности у њиховим поетикама.

Пред сам крај програма, остало је времена да у најкраћем чујемо шта песници мисле о данашњој ситуацији и будућности поезије, као и о оним књигама и песницима које воле да читају и често им се враћају.

Аутор текста и модератор програма

Миша Милосављевић