Изборник Затворити

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА МАЈ

Док је ванредно стање и даље на снази, а већина нас  проводи доста времена у својим кућама,  направили смо избор наслова за које се надамо да би могли да вас заинтересују, насмеју и обрадују. У поново отвореној Градској књижари можете наћи све наслове које вам препоручујемо у избору за овај месец. Трудили смо се да изаберемо књиге које можда већ имате у својим библиотекама и, ако сте их већ читали, верујемо да ћете им се радо вратити.

Кофер – Сергеј Довлатов

„На дну кофера лежала је страница „Правде“ из маја осамдесете. На насловној страни је писало: „Живео социјализам!“ У средини је био портрет Карла Маркса. Кад сам био школарац, обичавао сам да цртам вође пролетаријата. Посебно Маркса. Мало размажеш мрљу мастила и већ личи… Погледао сам празан кофер. На дну је био Карл Маркс. На врху Бродски. А између њих безнадежан, непроцењив, једини живот.“

Кина у десерт речи – Ју Хуа

У „Кини у десет речи“, Ју Хуа нам приповеда о тренуцима из сопствене прошлости, али и о моментима из историје своје земље који су у значајној мери дефинисали кинеску садашњост. На себи својствен начин, а не треба заборавити да је реч о једном од највећих живих кинеских писаца, Ју Хуа у овом делу доводи у питање линеарни историјски развој и приповеда о фрагментима стварности из различитих раздобља који се међусобно преплићу и одређују. Одабране речи Ју Хуау служе да макар делимично осветли сложени калеидоскоп савременог кинеског друштва и укаже на противуречности које су са собом донеле огромне друштвене промене.

Код куће је најгоре – Ефраим Кишон

Једна од најпродаванијих и најпревођенијих књига израелског писца Ефраима Кишона у којој инспирацију за своје приче налази у свакодневним ситницама породичног живота. Као врстан хумориста, још једном доказује како наизглед обична свакодневица крије у себи обиље смешних ситуација којима се од срца смејемо јер у њима препознајемо и нас саме…

Астерикс књига 5 –  Госини, Удерзо

Борба малог галског села и њихових необичних становника проив моћног Римског царства, које влада готово читавим тада познатим светом, забавља и засмејава децу и одрасле широм света већ шест деценија. Осим авантуре и смеха, ови стрипови крију и причу о борби за слободу у наизглед немогућој ситуацији кроз политичку сатиру актуелну у свим временима. Невероватне авантуре необичних суперхероја, Астерикса и Обеликса смо вам већ више пута препоручивали. Опет им се враћамо сећајући се њиховог творца и цртача Албера Удерза који је преминуо прошлог месеца у 93. години у Француској.

Мали кућни огледи – Томислав Сенћански

Мали кућни огледи садрже велики број идеја за научне експерименте које деца безбедно могу извести сама или уз малу помоћ одраслих. Током рада деца ће се забавити, а истовремено ће се и упознати с неким основним законитостима природних наука.

Огледи такође подстичу дечју машту и показују им да је наука очаравајућа и да се налази свуда око нас.

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ФЕБРУАР

ТРПЕЗА ЗА УМОРНЕ ПУТНИКЕ, Европски путописци о исхрани у Србији у 19. веку – Ђорђе С. Костић

У земљи која је постепено добијала своје препознатљиве обрисе на карти Европе, као улазна капија на путу ка непознатом, хаотичном али изазовном „Оријенту“, странци су срдачно дочекивани и угошћавани за кнежевском и краљевском трпезом, у првим београдским модерним хотелима, паланачким кафанама, манастирским коначиштима, путничким свратиштима, сеоским крчмама и колибама или уз огњиште под ведрим небом.

Остављајући своје утиске о јелима и пићу, обичајима за столом, славама и теферичима, начину припремања хране, гајењу воћа, повртарским културама, виновој лози, откривали су савременицима један до тада мало или никако познат део, за њих, ако не „праве Европе“, онда макар „европске Турске“, касније „Балкана“, „Југоистока“. Запажајући посебности „српског јеловника“, уочавали су утицаје, различите локалне кухиње, његове добре и – повремено за њих – његове тешко сварљиве особине, ослобађали се предрасуда о домаћинима и земљи. Кроз „призму јеловника“ преламали су се и процеси „деоријентализације“, и „европеизације“ промене социјалних, привредних и културолошких образаца младог српског модерног друштва.

ПАС И КОНТРАБАС – Саша Илић (добитник Нинове награде)

Протагониста романа „Пас и контрабас“, коме је гломазни инструмент одавно срастао с леђима, као какав уклети грбавац води читаоца на места размештена по менталним и географским мапама, пунктуме око којих је успостављен широк друштвени консензус да их не треба тако огољене гледати или да их треба заборавити; од бојног брода Југословенске ратне морнарице, преко ковинске болнице, смртоносне дунавске обале, затрованих институција, хипокризије хуманитаризма, судбина лудо талентованих побуњеника, првих и последњих љубави, девастирајуће напуштености, уз сталне флешбекове и кошмаре, до светла; мора, музике и опсене осунчане, избеглицама крцате Ђенове, града препознатљивог по фантазмагоричном гробљу и још више по луци – тачки у којој избрисани и прогнани виде слободу и одакле се креће у нови живот, или барем његов наговештај.

ПО ШУМАМА И ГОРАМА – Миленко Бодирогић

Бодирогићев роман преузима свој наслов из првог стиха познате партизанске песме, јер у том роману два човека заиста ходају по шумама и горама, трагајући за оном земљом која се помиње у другом стиху као наша земља. Па где је онда та наша земља?

Рајић, ходач и ходочасник револуције, ово ће питање померити с ону страну сваке носталгије и препознатљивих пракси сећања. Он је водич у потрази за том земљом и за именима и судбинама раног партизанског покрета кроз који је она и настајала.

На ходањима по Фрушкој гори, Калину, Црепољском, Калничком горју, Похорју и Триглаву, Рајићев пут ка Југославији физички води навише, ка шумама и горским врховима, док истовремено приповедно понире у југословенску повест.

СТАРИ МАЈСТОРИ – Томас Бернхард

„…Данашњи човек је изложен, незаштићен, данас имамо једног скроз – наскроз изложеног, незаштићеног човека, до пре само десетак година људи су се осећали колико – толико заштићено, али данас су препуштени потпуној незаштићености, рекао је Регер у Амбасадору. Немају где да се сакрију, никакво скровиште више не постоји, то је оно страшно, рекао је Регер, све је постало скроз – наскроз видљиво и самим тим потпуно незаштићено; то значи да човек данас не може нигде више да побегне, данас свуда, без обзира где су, људе прогањају и лове, и они морају да беже и склањају се и не налазе више никакву рупу у коју би могли да се завуку, сем да побегну у смрт, то је чињеница, рекао је Регер, то је језиво, јер свет више није пријатно место, већ је само језиво место. Морате да се помирите с тим језивим светом, Ацбахеру, хтели то или не хтели, скроз – наскроз сте препуштени том језивом свету, ако вас убеђују у супротно, онда вас убеђују у лаж, том лажју вам данас непрекидно пуне уши, у томе су највештији пре свега политичари и политички брбљивци, рекао је Регер. Свет је ужас своје врсте у ком ниједан човек више не налази заштиту, ни један једини, тако је рекао Регер у Амбасадору.“

ВРАБАЦ ЏОНИ – Никола Ђуричко

На Балканском полуострву, у граду Београду, тачније у Ташмајданском парку у звонику Цркве Светог Марка, живи један наизглед сасвим обичан врабац Џони. А на тавану Архива Србије, тачно на супротном крају парка, живи једна надасве обична врабица Лили…

Али шта ће се десити када непозната шарена птица наруши хармонију њиховог врапчијег света и доведе их у опасност? Хоце ли Џони и Лили успети да спасу Шареног и помогну му да се сети ко је и где припада?

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ЈАНУАР

ЖИВОТ СЕ СА МНОМ МНОГО ПОИГРАО – Давид  Гросман

Нови роман Давида Гросмана Живот се са мном много поиграо представља велики тренутак савремене светске књижевности. За претходни роман Коњ улази у бар Гросман је добио Међународну награду Ман Букер, а за превод новог романа, пре неколико месеци објављеног у Израелу, заинтересоване су десетине светских издавача. Архипелаг објављује први превод овог романа.

Можда први пут једна особа из наших крајева и нашег историјског и културног искуства постаје јунак једног великог романа светске књижевности. Јунакиња романа је Ева Панић – Нахир, а велики део романа одиграва се у Београду, околини Варварина, на Голом отоку, као и у другим местима бивше Југославије.

ЏИМФИШ – Кристофер Хоуп

Сатира базирана на реалним политичким догађајима. Стварност која делује као да је немогућа. А заправо је уједно бајка за одрасле и застрашујући коментар политичке моћи.

Вечна Хоупова тема – Јужна Африка, овога пута у последњим годинама апартхејда, уз путовање преко Зимбабвеа, Уганде, Мобутуовог Заира, Либеријског рата и Сомалије до Чернобиља, пада Берлинског зида, Москве и Румуније. А путник, погрдног имена Џимфиш је „ретка звер“ у Јужној Африци: црнац беле пути или белац са црначким коренима кога расизам и етничко класификовање света упорно тера од одговора на питање „Како ћу знати када сам на правој страни историје? И кога да питам?“

ШТА ЋЕ БИТИ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ? Историја и будућност – Волфганг Шмале

У жижи интересовања не само европске него и светске јавности је питање шта ће се догодити са Европом, односно Европском унијом. За Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору то је посебно важно питање, јер се ове државе спремају да уђу у чланство Европске Уније. Суочени са Брегзитом и финансијском кризом, популизмом и страхом од растуће деснице, чини се да постоји само избор између сукоба и стагнације. Ова књига је охрабрујућа и на стручан начин пружа одговоре који су веома корисни посебно младим људима, студентима и стручњацима из области политичких студија, историје и права, социологије и других друштвених наука, као и невладиним организацијама и медијским посленицима. Очима историчара и ставом убеђеног Европљана, Волфганг Шмале истражује корене поменутих феномена и размишља о односу између нације и Европе. Изнад свега, показује како Европска унија још увијек може пронаћи свој пут у будућност.

НОВОГОДИШЊИ ЛАВИРИНТИ – Сем Смит
Ово је књига која ће вам улепшати новогодишње и божићне празнике. У њој ћете наћи бројне забавне и занимљиве лавиринте у пределима завејаним снегом или на градским улицама и трговима. Полетите Деда Мразовим санкама, спасите ирваса који се изгубио у шуми и наградите себе путовањем у забавни парк Зимска чаролија. У почетку су лавиринти лакши за решавање, касније постају мало тежи, али се уз мало труда и концентрације сви могу решити. Решења можете наћи на крају књиге.

РОЂЕН КАО ЗМАЈ – Драган Хамовић
Коначно упознајте српког змаја! Сигурно знате за неке друге, неовдашње змајеве, које је тешко разликовати од ала, аждаја и других гнусних чудовишта. Српски змај није летећа змијурина што шири страх, него је леп „огњевит јунак“… Штити свој народ од сваке напасти, а његове усеве од ала што предводе олујне и градоносне облаке. Српски змај не подноси але и обратно… Заправо, ипак их змај, на свој начин, воли. Шта би он без ала, како би се без њих испољио?

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА ДЕЦЕМБАР

ПЕСМЕ 1961-2012 – Боб Дилан

Пред читаоцима је песнички опус једне од највећих живих легенди прошлог и овог века; целокупно педесетогодишње песничко стваралаштво Боба Дилана. Јавност је по први пут у прилици да се на једном месту увери у чињеницу да је овај кант – аутор пре и изнад свега  писац. Или није. Али, да би се донео суд и појединачни став на ову тему ваља поштовати редослед потеза: прво се Диланова поезија мора предати на увид јавности како би могла да буде и прочитана. Јер, док се америчко издање ове књиге није појавило, а поводом и после добијања Нобелове награде за књижевност, могло се слободно рећи да Дилан као књижевник ни на енглеском говорном подручју није био комплетно (и ваљано) прочитан.

ПЕЦА СВИРА ЏЕЗ – Магали ле Иш

Пеца се са својим саксофоном упутио у Њу Орлеанс, град џеза. Надао се да ће тамо упознати некога с ким ће моћи да свира. И заиста, убрзо су му се придружили сјајни музичари. Прелиставајући ову звучну књигу и притискајући прстом означене кружиће, дете ће се упознати с богатством звукова различитих инструмената који учествују у извођењу џез музике и уживати у звуцима џеза.

СТРАХ: ТРАМП У БЕЛОЈ КУЋИ – Боб Вудвард

Страх је свакако најинтимнији портрет актуелног америчког председника, кога многи уједно сматрају и најконтроверзнијим. САД и свет никада се до сада нису срели с неким из Беле куће ко је изазвао толико полемика као што је то случај са Доналдом Трампом. Фокус ове књиге управо је на жестоким расправама око њега и изузетно необичним ситуацијама у којима се доносе неке од најбитнијих одлука у Овалној соби, које без сумње имају пресудни утицај на читав свет. Читалац ће често остати затечен пред невероватним мизансценом који окружује Трампов кабинет, карактерима неких од његових сарадника, њиховим (не)компетенцијама, али пре свега главним протагонистом ове књиге.

ПОЖУДА – Елфриде Јелинек

Пожуда је најчитаније и најконтроверзније од свих дела Елфриде Јелинек. Као у некој савременој Илијади (у којој се, из певања у певање, у разним варијацијама напада на живот и тело ратника), у Пожуди, епопеји једне жене, из дана у дан се напада на њено тело, које је објекат мушке пожуде. У интервјуима и разговорима који су претходили објављивању књиге Јелинек је говорила како је хтела да напише женски порно-роман, али да у томе није успела. Неуспех је, како је рекла, био неминован, јер је током рада на тексту морала да увиди „да су мушкарци узурпирали језик порнографије више него било који други језик – чак више него онај ратни и војни, и сваки чин супротстављања томе осуђен је на пропаст.“

Тако је покушај женске порнографије прерастао у својеврсно анти – порнографско штиво које осликава друштвени систем у његовом настојању да присили жену на улогу објекта у свим сферама друштвеног и политичког живота, у снажну социјалну критику, покушај демонтирања модерног ропства.

ЈЕГЕРМАЈСТЕР – Дарко Тушевљаковић

Нови роман Дарка Тушевљаковића, добитника Европске награде за књижевност.

Два паралелна тока радње у роману Јегермајстер укрштају се и разрешавају на узбудљив начин на изолованом острву које се од могуће туристичке атракције претвара у поприште унутрашњих борби јунака романа и најразличитијих спољних изазова којима они постају изложени.

Из једне напете епизоде читалац иде у следећу пратећи трагове које јунаци остављају за собом док покушавају да одгонетну причу властитог живота.

Док одмор на острву постаје кошмар, појава мистериозног јегермајстера у другом току романа подстиче главног јунака да трага за одговорима који му непрестано измичу. То су одговори који би му помогли да разуме околности и чињенице властитог живота, окружење у коме се нашао, природу света у коме живи, дилеме које га раздиру и прогоне.

АКТУЕЛНА ДЕЛА ЗА НОВЕМБАР

ОТКАКО САМ КУПИЛА ЛАБУДА – Тања Ступар Трифуновић

Нови роман добитнице Европске награде за књижевност. Неодољив роман о љубави и растанку.

Кроз цео роман „Откако сам купила лабуда“ Тања Ступар Трифуновић води јаку и ускомешану причу о забрањеној љубави и о лудилу страсти. При томе, пажљиво су мотивисани поступци јунакиња, њихова растрзаност у кошмару савремених свакодневних околности, њихова разапетост између страсти и нужности, између љубави и табуа, између задатих околности и прекорачења.

Јунакиње романа упућене су интензивно једна на другу у размени страсти и напетости, љубави и мржње, свађе и склада, унутрашњих потреба и изговорених и неизговорених страхова.

СУВА ИГЛА: ИСКАЗИ НАКОН УБОДА – Радивој Шајтинац

Гребе, нежно и пажљиво, Радивој Шајтинац, сувом иглом по бакарној плочи: прво силуете, затим све оштрије профиле својих, сасвим свакодневних ликова, сенчећи их благом иронијом и банатском, равничарском сетом. Периферијска приземљуша од набоја, влажних зидова, с баштом, „у којој се ни биљкама ништа не догађа“, фризерски салон, студентска соба у Берлину – мизансцени су вечне приче о малим животима с великим, неиспуњеним жељама, за које је „дневно древно“.

ПРИВИЂЕЊА ИЗ СЕНКЕ – Мансура Изудин

Радња овог необичног романа почиње и завршава се на клупи испред Кафкиног музеја у Прагу, где се случајно упознају Камелија Магди, књижевница из Каира и Адам Костаки, књижевник из Сијетла. Као што то понекад бива међу странцима, можда зато што помисле да се никада више неће срести, њих двоје, ван сопствених очекивања, одмах размењују неке врло личне тајне, сећања на болне тренутке одрастања, несрећан и несређен приватни живот, којих не могу да се ослободе и који су утицали на њихово формирање, као и на одлуку да се посвете писању, као једином начину да се изразе.

НЕОБИЧАН ДУЕТ – ДЕЦА И СЛАБОВИДОСТ, Горан Марковић

У овој илустрованој књизи упознајте пса Леа и његовог посебног пријатеља Николу, који је исти као остала деца, али му чуло вида није тако развијено као њихово…

EXCEL 2019 КОРАК ПО КОРАК – Curtis Frye

Ова књига олакшава учење. Погледајте у књигу кад год вам затреба помоћ – једноставна упутства и слике показују прецизно шта да радите, корак по корак.

  • Брзо припремите радне свеске, унесите податке и форматирајте их за лакше прегледање.
  • Обавите прорачуне и пронађите и исправите грешке.
  • Направите радне листове за прогнозирање, кључне показатеље оствареног учинка (KPIs) и временске линије.
  • Визуелно прикажите податке користећи 3Д мапе, левкасте графиконе и друге моћне алатке…