Изборник Затворити

НАЈАВЉЕН КОНЦЕРТ „ЗЛАТНЕ ХАРМОНИКЕ КРАЉЕВА”

На Тргу срспких ратника у среду, 8. септембра 2021. са почетком у 20 часова, одржаће се концерт „Златне хармонике Краљева”. Тим поводом, организована је конференција за новинаре, на којој су говорили директорка Културног центра Елизабета Тодоровић, помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић, етномузиколог Мирјана Дробац и учесници концерта, виртуози на хармоници Миша Мијатовић, Влада Пановић и Александар Софронијевић.

„Сви смо чврсто веровали да ће данас за овим столом бити још једна златна хармоника Краљева – Новица Неговановић. Убеђена сам да нас он сада гледа са неког бољег места”, рекла је Елизабета Тодоровић.

Помоћник градоначелника за културне манифестације истакао је да је Краљево град културе, који одликује велики број разноликих догађаја и да се нада да ће Златне хармонике Краљева постати значајна манифестација, не само за наш град, него за целу Србију.

О концепту концерта говорила је мр Мирјана Дробац, етномузиколог у музичкој продукцији РТС-а.

„Овим концертом желимо да представимо део нашег културног музичког наслеђа оличеног у традиционалној песми и колима, али и одабраним компонованим песмама које заслужују да се нађу на једном оваквом догађају. Ипак, идеја водиља је била да представимо уметнике, солисте на хармоници, који дуги низ година представљају највише стандарде у извођењу народне музике. То су Миша Мијатовић, Влада Пановић и Александар Софронијевић. Сва тројица су уметнички руководиоци народних оркестара.”

На концерту ће бити представљен и њихов композиторски рад. Како су они и педагози, Краљево ће имати прилику да чује и тројицу младих хармоникаша који ће заједно наступити са својим учитељима, а то су Милан Малиновић, Михаило Остојић и Филип Миладиновић.
Народна музика има различите начине извођења, а један од њих је спој класичне и уметничке музике и изворне српске музике. У том делу програма гост ће бити млади талентовани Краљевчанин Никола Пековић са својим оркестром.

Део концерта биће посвећен Предрагу Живковићу Тозовцу и Новици Неговановићу. Наступиће Новица Неговановић млађи и Снежана Ђуришић.

Вокалне солисте Даницу Крстић, Александра Тирнанића, Јована Михаљицу и Новака Станковића, најавио је Миша Мијатовић, образложивши зашто баш ови певачи народне музике наступају у среду у Краљеву. Истакао је да су сви они одлични, талентовани извођачи, који иза себе имају велики број наступа и трајних снимака за РТС.

Музичку историју Краљева, поред значајних певачких имена, обележили су и врсни инструментални солисти на хармоници – Светозар Тоза Живковић, Витомир Воја Трифуновић, Ненад Мићовић, Михаило Цига Миловановић, Зоран Пејковић и Предраг Живковић Тозовац, о чему је говорио Влада Пановић.

„Сетили смо се да смо град музике, град хармонике и да нас је уметност највише прославила кроз нашу ближу историју. Један од највећих брендова овог града представљају наши уметници. Можда би била добра идеја да разговарамо о једној уметничкој кући, односно музеју краљевачких уметника”, рекао је Пановић.

Александар Софронијевић је нагласио да је битно извршити озбиљан национални утицај из Краљева, како би млађе генерације добиле могућност да се баве и уче о народној музици.

„Ова манифестација треба да „производи” младе хармоникаше. Надам се да ћемо у будућности успети да организујемо једно озбиљно такмичење, најпре на националном, а затим на европском и светском нивоу.”